Hoe lees je de meterstanden af?
Er zijn nogal wat meters, namelijk:
- Gasmeter
- Elektra meter verbruik
- Elektra meter teruglevering
- Stadswarmte
- Water
- Warm Tapwater
Gasmeter
Hoe ziet een gasmeter eruit? Bekijk de foto links naast deze tekst, vaak is deze rechthoekig en is het een metalen of kunststof kast. Daarnaast zit bij een gasmeter de aansluitingen aan de bovenkant. Als je op de rode knop drukt licht het scherm op en kan je de meterstand aflezen.
De meterstand die je doorgeeft, lees je af aan de hand van de cijfers links vóór de komma. Degene achter de punt/komma zijn niet van belang voor de energiemaatschappij.
Elektrameter
Je hebt een (analoge) elektra meter met 1 of 2 telwerken. In het scherm zie je hoeveel kWh stroom er is verbruikt in de woning. Ook hier geldt dat cijfers achter de komma niet nodig zijn voor de energiemaatschappij. Heb je 2 telwerken? Dan is I de bovenste en stroom II is de onderste of rechter.
Ook heb je elektriciteitsmeters met een elektrisch telwerk en display. Hier kun je zelfs 4 standen aflezen, namelijk ook wat bijvoorbeeld teruggeleverd wordt door zonnepanelen. Om deze af te lezen druk je op de knop van het apparaat en loop je 1 voor 1 de standen door.
Dan is er nog de slimme meter, deze kan de netbeheerder op afstand uitlezen. Deze standen komen dan automatisch terecht bij de energieleverancier. Wel is het verstandig om bij overdracht van een huur of koop woning alsnog de standen te noteren, zo weet je zeker dat de begin en eindstand kloppen.
Stadswarmte meter
Deze meter geeft aan hoeveel warmte er verbruikt wordt om het huis te verwarmen. De type meters lopen nogal uiteen, maar deze vind je in de regel ook in de meterkast. Soms zit hier een grote zwarte box bij in de buurt om het leidingwerk heen. De hoeveelheid is aangegeven in GJ (gigajoule). Bij deze meterstand wilt de maatschappij wel weten welke cijfers er achter de komma staan.
Watermeter
De meeste mensen weten hoe de watermeter eruit ziet, maar toch kan het soms even zoeken zijn. De watermeter zit veelal in de meterkast onderaan dicht bij de grond. Er loopt een leiding aan beide zijkanten in en uit met aan allebij de kanten een hendel om het water af te kunnen sluiten. De meter is rond. Echter soms kan de meter ook voor in de tuin zitten onder een luik, of in de woning in de buurt van het toilet bijvoorbeeld. Schrijf alleen de zwarte cijfers van de meter op, de rode hoef je niet door te geven aan de watermaatschappij.
Warm Tapwater meter
Deze meter geeft aan hoeveel warm water je gebruikt, niet voor de verwarming, maar voor bijvoorbeeld het water bij het douchen of in de keuken. Ook deze meter tref je vaak vlak boven de grond in de mterkast. Maar deze kan soms ook in de kruipruimte zitten.