HomeVerhurenBeleggen in vastgoed

Investeren in vastgoed voor de verhuur

Het is bijna dagelijks in het nieuws, investeren in een beleggingspand of 2e woning. De rentes zijn laag, er is een grote groep van woningbezitters met een overwaarde op het huis en geld op een spaarrekening levert weinig op. Hierdoor is het beleggen in vastgoed een populair alternatief en ondersteunen we veel beginnende vastgoed beleggers bij het aanschaffen van een eerste beleggingspand of portefeuille. 

4 tips voor het investeren in vastgoed voor de verhuur

Bereikbaarheid van het appartement of huis

Om een zo breed mogelijke doelgroep aan potentiële huurders die in je 2e woning willen wonen te hebben, is 1 van de tips om voor een appartement of huis te gaan die goede aansluitingen heeft met het openbaar vervoer naar de belangrijkste steden. Zo zorg je ervoor dat bijvoorbeeld iemand die in Amsterdam werkt, ondanks dat je beleggingspand niet in de stad zelf ligt, toch nog snel op zijn werk kan zijn. Lang niet iedereen heeft een auto, dus ookal is het voor de hand liggend blijft dit een belangrijke tip.

Puntentelling voor een 2e woning

Ga je kijken bij een pand om aan te kopen als belegging voor de verhuur? Bekijk dan ook de huurprijs op basis van de puntentelling. Als het een zelfstandige woning is, dan is de huurprijs gebonden aan het waarderingsstelsel zelfstandige woonruimte. Het appartement of huis moet een minimaal aantal punten hebben om in de "vrije sector" te vallen, zodat je als verhuurder zelf de huurprijs mag bepalen. Haalt de woning deze puntengrens niet? Dan zit er een wettelijk maximum aan de huurprijs en zal de woning ook bij de taxatie lager gewaardeerd worden als deze voor de verhuur bestemd is. 

Zaken die meewegen in het aantal punten voor een woning zijn o.a. de grootte (m2), het energielabel, aantal ruimtes, niveau van afwerking, locatie en meer.

VvE, belastingen en overige kosten meenemen in de berekeningen

Naast de kosten van aanschaf is het ook verstandig om in je berekingen te denken aan de VvE kosten, contracten voor het onderhouden van de CV installatie, vervangen van het laminaat per periode, schilderwerk, opstalverzekering, eventuele financieringskosten, makelaarskosten en de onroerende zaken belasting. Zo zorg je ervoor dat je het bruto en netto rendement scherp hebt en precies weet welk bedrag je apart moet houden van de huurinkomsten om deze kosten te dekken.

Huurinkomsten belast of onbelast, grijs gebied

Bij het aanschaffen van een 2e woning voor de verhuur, is het verstandig om op de hoogte te zijn van de fiscaliteiten. Het vermogen, ofwel de waarde van de woning, wordt belast in box 3 als vermogens- en rendementsheffing. Voer je zelf werkzaamheden uit met als doel om meer rendement te behalen dan bij regulier vermogensbeheer? Zoals het hebben van specifieke deskundigheid, zoeken naar huurders, actief exploiteren, onderhouden, de administratie verzorgen, huurcontracten maken, klachten behandelen, betalingen verzorgen, screenen etc. Het geheel wordt gewogen bij een beoordeling.

Toch blijft het een grijs gebied, wanneer is het zelf uitvoeren van werkzaamheden daadwerkelijk "actieve exploitatie" met als doel om meer baat te hebben dan bij standaard vermogensbeheer. Hier is verschil van beoordeling per situatie mogelijk. Bij twijfel is het advies om te sparren met een fiscalist over de eigen situatie en te bepalen of het verstandig is bepaalde werkzaamheden uit te besteden. Lees hier meer over een 2e woning in box 3.

Beleggen in vastgoed

De stap maken naar beleggen in één of meerdere huizen / appartementen? Neem gerust contact om te sparren over een eerste woning die je op het oog hebt, of maak een afspraak voor een vrijblijvend advies gesprek. 

  • We helpen snel en accuraat met een huurwaarde indicatie voor een pand dat je op het oog hebt. Zo kan je berekenen wat het verwachte bruto en netto rendement is van het beleggingsobject.

  • Ondersteuning bij het maken van je rendementsberekening, zodat je een compleet en realistisch beeld hebt van de mogelijke opbrengsten.

  • Puntentelling uitvoeren, indicatief of voor bijvoorbeeld een eigen beleggingspand compleet uitgevoerd inclusief rapport.

Contact opnemen Afspraak maken