Welke maatregelen zijn er de afgelopen tijd door het kabinet genomen op de markt voor huurwoningen?
Welke maatregelen zijn er genomen op de huurmarkt?
In de afgelopen jaren heeft het kabinet diverse maatregelen genomen om te zorgen voor een betaalbare huurmarkt en het tegengaan van excessief gedrag door verhuurders.
Minister Ollongren heeft ze allemaal nog een keer op een rij gezet. Ze zegt hierover: "Omdat deze maatregelen kortgeleden zijn ingegaan of nog moeten ingaan, is nog niet altijd duidelijk wat het precieze effect van deze maatregelen is op de betaalbaarheid van de huurder en de investeringsbereidheid van de verhuurder. Bij het formuleren van nieuw beleid is het van belang dat goed gekeken worden hoe de verschillende maatregelen op elkaar inwerken. Er moet worden voorkomen dat door een stapeling van maatregelen het doel niet wordt bereikt."
Opkoopbescherming (verwacht 1 januari 2022)
Geeft gemeenten de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat in aangewezen gebieden goedkope en middeldure koopwoningen niet zomaar kunnen worden opgekocht voor de verhuur.
Cap op de WOZ (1 januari 2022 verwacht, voorstel licht nog in voorhang bij de Kamer)
Het aantal punten voor de WOZ-waarde van een woning in het woningwaarderingsstelsel wordt gemaximeerd tot 33%van het totale puntental.
Verhuurdervergunning (streven is 1 juli 2022 of 1 januari 2023)
Invoeren van een verhuurdervergunning die kan worden geweigerd of ingetrokken bij het vertoon van malafide gedrag.
Differentiatie overdrachtsbelasting (1 januari 2021)
Personen die een huis open dat ze niet zelf gaan bewonen betalen 8% overdrachtsbelasting, terwijl personen onder de 35 jaar 0% betalen.
Wet maatregelen middenhuur (1 juli 2019)
Gemeenten kunnen middenhuurwoningen als schaars aanmerken. Corporaties krijgen meer mogelijkheden om te bouwen in de niet-DAEB.
Tijdelijke huurkorting (1 januari 2021)
Wettelijke belemmeringen weggehaald zodat huurders en verhuurders een tijdelijke huurkorting kunnen afspreken. Dit inverband met mogelijke inkomstendaling door corona.
Convenant transparantie aanvangshuurprijzen (nog niet bekend)
Een convenant met verhuurorganisaties waarin wordt vastgelegd dat een aantal variabelen altijd bij de advertentie vermeld moet worden.
Source: vbo.nl (branchevereniging makelaars en taxateurs).