HomeNieuwsAmsterdam wilt stokje steken voor opkopen van h...

Amsterdam wilt stokje steken voor opkopen van huizen

Amsterdam wilt stokje steken voor opkopen van huizen

AMSTERDAM WIL STOKJE STEKEN VOOR DE OPKOOP VAN HUIZEN

Koop je een nieuwbouwhuis dat nog wordt gebouwd? Dan is het verplicht dat je er als koper zelf gaat wonen. Verhuren ís mogelijk, na vier jaar. Sinds juli 2020 is dat zo geregeld voor nieuwbouw. Maar het college van B&W in Amsterdam wil deze maatregel uitbreiden naar bestaande bouw.

De druk op de woningmarkt wordt alleen maar groter doordat beleggers ook actief zijn op de markt. Het college vindt dat woningen zijn om in te wonen, en woningen niet alleen winstobjecten moeten zijn.

Dit is de reden dat Amsterdam voor toekomstige nieuwbouw koopwoningen in 2020 heeft bepaald dat die alleen bewoond mogen worden door de eigenaar-bewoner. In de bestaande bouw was het echter nog niet mogelijk om zoiets te verplichten. Daar wil het college verandering in brengen. 

OPKOOPBESCHERMING TOT € 512.000

Vanaf 2022 wordt het voor gemeenten in Nederland mogelijk om in de bestaande bouw te verbieden dat na verkoop woningen worden verhuurd. Dit heet de ‘opkoopbescherming’. Na aankoop mag de eigenaar de woning voor vier jaar niet verhuren.

Met deze nieuwe wettelijke mogelijkheid mogen gemeentewoningen in het goedkope en middeldure segment beschermen, dus niet de duurste woningen. Het voorstel is dat de zogenoemde opkoopbescherming gaat gelden voor de gehele stad voor koopwoningen met een WOZ-waarde tot en met € 512.000. Daarmee wordt 60% van de woningen in eigendom van mensen die er zelf wonen beschermd tegen opkoop door beleggers, aldus de gemeente. Ook woningen die voor transactie zes maanden vrij waren van huur vallen onder de regeling.

De volgende uitzonderingen zijn van toepassing:

 • Verhuur aan eerste- of tweedegraadsfamilie;
 • Verhuur voor maximaal een jaar (als de originele bewoners bijvoorbeeld tijdelijk verblijven in het buitenland) en
 • Verhuur van woonruimte die verbonden is met een bedrijfsruimte, kantoor of winkel.

In 2020 heeft het college al bepaald dat er voor nieuwbouwwoningen in het erfpachtcontract een zelfbewoningsplicht wordt opgenomen. Zowel de zelfbewoningsplicht via erfpacht als de opkoopbescherming hebben als doel koopwoningen te beschermen tegen opkoop door beleggers, zodat deze woningen beschikbaar blijven voor eigenaren die er zelf in willen wonen. Bij de nader uitwerking van de regeling opkoopbescherming stemt het college deze regelingen op elkaar af.

MEER KANSEN VOOR STARTERS

De gemeente over de maatregel: "Voor Amsterdam is de opkoopbescherming een goed instrument om de buy-to-let-constructie tegen te gaan en te zorgen dat woningen beschermd zijn tegen opkoop van beleggers. Op die manier maken eigenaar-bewoners, zoals starters, meer kans op een koopwoning."

REAGEREN OP HET VOORSTEL

De gemeente wil de opkoopbescherming daarom zo snel mogelijk opnemen in de Amsterdamse Huisvestingsverordening  Het college heeft het voorstel uitgewerkt en het ligt nu ter inzage tot en met 15 december. In februari 2022 wordt het voorstel ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Bron: VBO vereniging voor makelaars & taxateurs

Ons DNA
 • Persoonlijke aanpak
 • Ondernemend en pro-actief
 • Professionele werkwijze
 • Hoge mate van service
 • Vernieuwende mindset

Onze standaard extra's
 • Inclusief woningfotograaf
 • Altijd een woningvideo
 • 2-talige contracten voor Expats
 • Adverteren op Funda & internationaal
 • Screening met digitale kluis

Klanten beoordeelden ons met een:

Als eerste op de hoogte van nieuw woningaanbod?
Maak een e-mail alert aan op basis van jouw zoek criteria.
E-mail Alert aanmaken