HomeNieuwsRotterdam voert als eerste een opkoopbeschermin...

Rotterdam voert als eerste een opkoopbescherming in

Rotterdam voert als eerste een opkoopbescherming in

Per 1 januari 2022 is het in 16 wijken in Rotterdam alleen mogelijk om een woning te kopen als de koper er zelf gaat wonen. Een woning verhuren mag dan alleen onder strenge voorwaarden.

Volgens wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) is dit een belangrijke stap: “Malafide beleggers maken het lastig voor woningzoekenden en zorgen voor problemen in de wijk. Met de invoering van de Opkoopbescherming verwachten we dat de schaarse koopwoningen in handen komen van starters en middeninkomens die graag in Rotterdam willen komen én blijven wonen.” Voor nieuwbouw geldt al een zelfbewoningsplicht.

SPECULATIE AANPAKKEN

Met de invoering van de Opkoopbescherming wil de gemeente Rotterdam verdere excessen op de woningmarkt tegengaan. Als eerste van de vijf grote gemeenten in Nederland pakt Rotterdam particuliere verhuurders aan om starters en woningzoekenden met een middeninkomen meer kansen te geven voor het kopen van een woning tegen een redelijke prijs. Deze regeling komt ten goede van de leefbaarheid van kwetsbare wijken waar de gemeente veel misstanden in woningen tegen komt zoals overbewoning, prostitutie of hennepteelt.

16 ROTTERDAMSE WIJKEN

Voor de selectie van de wijken is gekeken naar de combinatie van het aantal woningen in de wijk dat momenteel particulier verhuurd wordt én een leefbaarheid die onder druk staat. Naar voren kwamen de wijken Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en Tarwewijk. De Opkoopbescherming is in deze wijken alleen van toepassing op woningen in het lage en middensegment met een WOZ waarde tot € 355.000,-.

VERHUREN MAG NIET, TENZIJ

Uitzonderingen voor verhuur zijn mogelijk, bijvoorbeeld verhuur van de woonruimte aan directe familieleden (ouders, kinderen, broers en zussen). Of als de eigenaar van de woning voor langere tijd, maximaal 12 maanden, op reis gaat. Hiervoor is dan een vergunning nodig die alleen de eigenaar van de woning kan aanvragen. Het verhuren van een woonruimte zonder vergunning kan de huurder duur komen te staan. Als de gemeente dit signaleert volgt handhaving. De boetes kunnen oplopen tot € 21.750,-.

Bron: VBO

Ons DNA
  • Persoonlijke aanpak
  • Ondernemend en pro-actief
  • Professionele werkwijze
  • Hoge mate van service
  • Vernieuwende mindset

Onze standaard extra's
  • Inclusief woningfotograaf
  • Altijd een woningvideo
  • 2-talige contracten voor Expats
  • Adverteren op Funda & internationaal
  • Screening met digitale kluis

Klanten beoordeelden ons met een:

Als eerste op de hoogte van nieuw woningaanbod?
Maak een e-mail alert aan op basis van jouw zoek criteria.
E-mail Alert aanmaken